Normen Dit integrale handboek voldoet aan de volgende normen: • Arbo : AI-1 Arbo- en verzuimbeleid: 2004 • Veiligheid : Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers: 2008/05.1 • ISO 9001 : Kwaliteitsnorm om bedrijfsvoering continu te verbeteren (versie 2008) • Voedselkwaliteit` : GMP+ B3 2007, handel, collectie en op&overslag (volgens geldende versies op www.gmpplus.org) • Voedselveiligheid : VKL* 2016-06 Beleidsverklaring Centrale elementen in het beleid van Loonbedrijf Dekker BV. zijn: • ISO 9001 Kwaliteit, klanttevredenheid en efficiëntie • Arbo Medewerkers, als basis voor succes • Milieu Milieuvriendelijk werken en handelen • VCA Garanderen van veiligheid • GMP Garanderen van veilige en kwalitatieve voedermiddelen • VKL Garanderen van voedselveiligheid in het agrarisch loonwerk in alle gewassen Kwaliteitsbeleid Vanuit een klantgerichte houding is het kwaliteitsbeleid erop gericht om klanten een totaalpakket aan dien-sten en producten aan te bieden. Dit pakket moet aan de overeengekomen eisen, behoeften en verwachtin-gen van klanten als aan wet- en regelgeving voldoen. Vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en optimale dienstverlening moeten leiden tot het verhogen van de klanttevredenheid. Om dit te bereiken zullen de processen binnen onze organisatie onder beheerste omstandigheden uitgevoerd en bewaakt worden. Wij stellen hiertoe middelen beschikbaar en streven naar het continu verbeteren van ons Integraal Management Systeem. Hiervan is ook de ISO 9001 norm een goed middel om deze continue verbeteringen door te voeren. Wij hebben namelijk niet voor niets de slogan: “Waar kwaliteit voorrang heeft!” Arbo- en VGM-beleid Het beleid is gericht op het creëren van goede werkomstandigheden zodat de prestaties van het bedrijf en de medewerkers zo optimaal mogelijk zijn. Daarbij richten wij ons op een veilige werkomgeving voor zowel eigen medewerkers als personeel van eventuele onderaannemers. Ook vinden wij het belangrijk dat schade aan mens, materieel en milieu zoveel mogelijk voorkomen wordt en de kwaliteit van onze diensten en producten gewaarborgd is. Daarnaast hechten wij waarde aan het zoveel mogelijk voorkomen van ziekte onder onze werknemers. Daarnaast hechten wij belang aan het begeleiden van deze medewerkers. Verder willen we het herstel van zieke medewerkers bevorderen en het verzuim beperken door na een ongeval met potentieel verzuim aan de betrokken medewerker -gebruik makend van de nog aanwezige restcapaciteit- aangepast werk aan te bieden (in samenwerking met een medisch deskundige / bedrijfsarts). Milieubeleid Vanuit haar maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef is het milieubeleid gericht op het continue en zoveel mogelijk meetbaar verbeteren van de prestaties op milieugebied, de milieubelasting steeds verder terug te dringen (preventie milieubelasting) en de milieuwet- en regelgeving na te leven en milieuvervuiling te voor-komen. Hiervoor houden wij rekening met alle milieuaspecten die wij kunnen beheersen en beïnvloeden. Stilstand is achteruitgang en daarom streven wij naar continue verbetering op het gebied van kwaliteit, veilig-heid, gezondheid en milieu. Voedselveiligheidsbeleid Wij realiseren ons dat onze activiteiten in het agrarisch loonwerk onderdeel vormen van de primaire produc-tieketen. Daarom zorgen wij ervoor dat de basiskwaliteit van de producten onder alle omstandigheden ge-borgd is. De directie verklaart: - dat een adequaat kwaliteitsbeleid noodzakelijk is om (bij voortduring) waarborgen te bieden ten aan-zien van de productveiligheid voor mens, dier en milieu - al het noodzakelijke te doen om er voor te zorgen dat de productiecondities en producten van de onderneming waarvan hij/zij de directie voert, te allen tijde voldoen aan de eisen in wet- en regelge-ving, en aan de eisen die gesteld worden in het GMP+ Feed Safety Assurance Schema - zich te realiseren dat een zorgvuldige kwaliteitsborging onmisbaar is om calamiteiten te voorkomen en daarmee de nadelige gevolgen voor de afnemers en ketenpartijen te voorkomen; - zich verantwoordelijk weet voor een optimale invulling en uitvoering van het kwaliteitsbeleid, door voorwaarden in de onderneming te scheppen voor een optimale uitvoering van de hiervoor noodza-kelijke werkzaamheden en hoge prioriteit te geven aan het kwaliteitsbewust denken en handelen van alle betrokken medewerkers in de onderneming - zich te realiseren dat er sprake kan zijn van wettelijke aansprakelijkheid; - een kwaliteitsfunctionaris te hebben aangesteld die er op moet toezien dat het overeenkomstig het GMP+ certificatieschema diervoedersector geformuleerde kwaliteitsbeleid naar behoren wordt uitge-voerd. De kwaliteitsfunctionaris heeft de bevoegdheid om, zo nodig in overleg met de directie, maatregelen te nemen, waar de andere medewerkers zich aan moeten conformeren, die er toe leiden dat de noodzakelijke maatregelen op kwaliteitsgebied worden genomen en eventuele onvolkomenheden worden verwijderd dan wel worden voorkomen; - er zorg voor te dragen dat alle betrokken medewerkers bekend zijn met de doelstelling van het kwali-teitsbeleid en de inhoud van kwaliteitsborging binnen het bedrijf en zich kwaliteitsbewust gedragen; - de volle verantwoordelijkheid te nemen om de in het GMP+ Feed Safety Assurance Schema voorge-schreven actie(s) te ondernemen wanneer – ondanks alle voorzorgsmaatregelen – geleverde pro-ducten niet conform de bepalingen van de GMP+-certificatieschema zijn voortgebracht; Doelstellingen/(verbeter)acties In het actieplan zijn onze doelstellingen en verbeteracties weergegeven. Om deze doelstellingen te realiseren stellen wij de benodigde middelen (o.a. tijd, budget, vaardigheden, personeel) beschikbaar, afgestemd op de haalbaarheid. Het Integrale Management Systeem zelf en de werking daarvan wordt jaarlijks beoordeeld door de directie. Op basis van deze beoordeling worden zonodig de doelstellingen en het Actie Plan aangepast. Alle medewerkers en tijdelijke medewerkers die voor ons of namens ons werkzaam zijn worden jaarlijks op de hoogte gesteld van de inhoud van de (vernieuwde) beleidsverklaring en Actie Plan, en zodanig wordt deze dan ook jaarlijks geëvalueerd.